Jürgenovo dobrodružství, jak se stát nástrojařem: životopis jako z románu

Dietach, Steyr - Některé životopisy se čtou jako napínavé dobrodružné romány - Jürgenův není výjimkou. Jeho profesní cesta vedla od karosárny a lakovny přes gastronomii ve Španělsku až na evropské silnice jako řidič kamionu. Nakonec našel své místo ve společnosti weba Werkzeugbau. Jürgenův příběh ukazuje, že zvědavost a odvaha přijmout změnu mohou vést k naplňujícímu a rozmanitému profesnímu životu. Zjistěte, jak využívá a neustále rozvíjí své rozmanité zkušenosti a dovednosti jako technik výroby nářadí ve společnosti weba.

Životopis jako dobrodružný román

Jürgen začal svou kariéru jako karosář a lakýrník a poté získal zkušenosti jako mechanik. Touha po dobrodružství ho však nepustila - odvážně si sbalil kufry a přestěhoval se do Španělska, kde začal pracovat v gastronomii. V tomto oboru rychle našel svou vášeň, především díky mnoha setkáním s lidmi. V gastronomii pak strávil deset let, převážně v Tyrolsku.

Náhoda ho přivedla na web

V zimních měsících trávil Jürgen čas ve Steyru a zhruba před 15 lety náhodou narazil na společnost weba. Nějakou dobu zde pracoval jako klempíř. Přestože se mu práce ve webě líbila, nebyl ještě připraven opustit vzrušující život. Žertem tehdy říkal, že se ještě nechce usadit.

Nákladní auto a evropské silnice

Život mu však připravil ještě víc. Změnil taktiku a stal se řidičem kamionu, převážel traktorové převodovky po Evropě a na svých cestách zažil mnoho dobrodružství. Tuto dobu miloval, protože mu umožnila poznat nová města a země a potkat spoustu zajímavých lidí. V určitém okamžiku mu však začalo být na evropských silnicích smutno a hledal nové výzvy.

Zpět do Steyru a další výcvik na mistra

Jürgen se vrátil do Steyru s přáním usadit se a dále se vzdělávat. V období koronaviru se rozhodl pro další profesní rozvoj a sám si financoval školení na mistra závodu. Tato investice do jeho budoucnosti byla rozhodujícím krokem, protože mu znovu otevřela dveře k technické kariéře.

Všestrannost a výzva

Po získání mistrovského certifikátu začal Jürgen hledat dlouhodobě perspektivní práci a nakonec ji našel ve společnosti weba. Ve společnosti weba našel přesně to, co hledal: Rozmanitost a možnost neustále se rozvíjet.

Jako nástrojař ve společnosti weba nemá dva dny stejné. Na rozdíl od montážní linky nebo sériové výroby vyrábí společnost weba nástroje na míru, které neustále představují nové požadavky a výzvy. Jürgen rád pracuje na nových komponentech, přebírá zodpovědnost, používá různé technologie a komunikuje s různými zákazníky. Díky rozmanitosti úkolů je jeho pracovní den stále vzrušující a pestrý.

Jürgenovi se obzvláště líbí, že výroba nástrojů nabízí možnost zažít celý výrobní proces - od dodané formy až po hotový výrobek. Je jen málo profesí, kde máte možnost skutečně vidět konečný výrobek před očima. To vytváří zvláštní vztah k firmě a k tomu, co společně vytváříte. Je obzvláště hrdý, když jsou zákazníci spokojeni se seznámením a převzetím nástroje. Tento pocit úspěchu je pro něj velkým zdrojem motivace a potvrzením jeho práce.

Dalším aspektem, kterého si Jürgen na své práci ve společnosti weba obzvláště cení, jsou montážní úkoly. Ty mu umožňují cestovat, vidět jiné závody a sbírat nové nápady a návrhy na zlepšení. Těší ho rozmanitost a možnost neustále poznávat nové věci a učit se oceňovat to, co dobře funguje v jeho vlastním závodě.


„Na společnosti weba Werkzeugbau oceňuji zejména rozmanitost úkolů a neustálé možnosti dalšího rozvoje. Každý den přináší nové výzvy a příležitosti k učení.“ 

Jürgen Haider, technik výroby nástrojů


Letní člověk s vášní pro čtení

Jürgen je naprosto letní člověk a v zimě rád jede na plný plyn, aby si mohl naplno užít léto. Ve volném čase je vášnivým čtenářem a s elektronickou čtečkou ho najdete během každé přestávky. Tato vášeň mu také pomohla dobře využít čekací doby, když pracoval jako řidič kamionu.

Kariéra s budoucností

Jürgenova kariérní dráha ukazuje, že je třeba se neustále rozvíjet a hledat nové výzvy. Mnoho různých zaměstnání a zkušeností mu vždy přinášelo nové výzvy, ale také významně přispělo k jeho rozvoji. Nyní našel své místo ve společnosti weba Werkzeugbau, kde může přispět svými všestrannými schopnostmi, dále je rozšiřovat a rozvíjet se v rámci firmy.


„Moje kariéra mě provedla mnoha různými stanicemi a dala mi příležitost poznat spoustu lidí. Je důležité nikdy nestát na místě a být vždy připraven učit se novým věcem a dále se rozvíjet.“

Jürgen Haider, technik výroby nástrojů


Na webu se mu líbí zejména

  • rozmanitost
  • vzájemná flexibilita
  • krátké pátky
  • montážní úkoly

Poradenství pro mladé lidi

Jürgen radí mladým lidem, aby si vyzkoušeli různé věci. Jeho odvážný krok všeho nechat a přestěhovat se do Španělska byl zpočátku děsivý, ale velmi cenná zkušenost. Zvláště v mládí by měl člověk riskovat a objevovat nové věci. Doporučuje také jít hned od začátku na plný plyn a vyčnívat z davu, protože to otevírá mnoho příležitostí. Období praxe je čas, kdy se můžete osvědčit.

Zaměstnavatel