Od učně k vedoucímu IT: Cesta Jörga Mitterhubera k úspěchu ve společnosti weba Werkzeugbau

Dietach, Steyr - Jörg Mitterhuber začal studovat v roce 2002 s velkým otazníkem: má se věnovat technické matematice nebo informatice? Nakonec zvítězila informatika a toto rozhodnutí nasměrovalo Jörgův život vzrušujícím směrem. Ještě jako student absolvoval Jörg od roku 2005 několik stáží ve společnosti weba Werkzeugbau a rozhodl se zůstat. V roce 2008 nastoupil do firmy natrvalo a pokračoval ve studiu na částečný úvazek.

Dnes je Jörg zodpovědný za IT oddělení ve všech třech pobočkách společnosti weba. Jeho pracovní den začíná ranní kontrolou systémů. Po kontrole hlášení z automatického monitorování systémů přiděluje otevřené tickety helpdesku týmům v Dietachu a Olomouci. Poté se věnuje plánování a realizaci strategických projektů, což je obzvláště zajímavá část jeho práce, která mu dává velkou volnost, pokud jde o strukturu IT a řízení času.


„Výhledové plánování IT infrastruktury je klíčové, aby byla společnost připravena i na budoucí vývoj.“

Jörg Mitterhuber, Řízení IT


Svoboda volby a technické výzvy

V době, kdy se digitální svět rychle rozvíjí a automatizace a digitalizace nabývají na významu, musí IT neustále držet prst na tepu. Inovační cykly se stále zkracují a požadavky na efektivitu a flexibilitu se neustále zvyšují. Podniky, které s tím chtějí držet krok, musí nejen modernizovat svou IT infrastrukturu, ale také ji učinit agilní, aby byly schopny rychle reagovat na změny na trhu. Toto plánování zaměřené na budoucnost je klíčové, aby společnost nejen splňovala současné požadavky, ale byla také optimálně vybavena pro budoucí vývoj.

Jako člen týmu společnosti weba Werkzeugbau má Jörg možnost nejen sledovat kroky společnosti v oblasti automatizace a digitalizace, ale také se aktivně podílet na jejich utváření. Přestože takové projekty často přinášejí velké výzvy, právě díky nim je tato práce tak vzrušující a rozmanitá.

Jörg s láskou vzpomíná na zavedení 3D designu ve společnosti weba na počátku roku 2000. Tento přechod byl nejen technickým milníkem, ale přinesl s sebou také záplavu dat, která bylo třeba dlouhodobě uchovávat pro zásobování náhradními díly. Rychle se ukázala potřeba vyvinout promyšlené archivační systémy. V té době ještě velké objemy dat představovaly značné obtíže, které dnes s moderními optickými sítěmi téměř nestojí za zmínku.


„Je fascinující sledovat vývoj systémů a objemů dat v průběhu let a vidět, jakých zlepšení bylo dosaženo. Díky dnešním moderním optickým sítím již objemy dat a jejich archivace nepředstavují tak velký problém.“

Jörg Mitterhuber, Řízení IT


Jörg má nepřetržitou službu v případě poruch a je vždy po ruce, když něco „hoří“. Dohlíží na to, aby byly odstraněny všechny bezpečnostní nedostatky, které by mohly ohrozit obchodní činnost společnosti, a aby provoz i nadále probíhal hladce.

Složitost a změna

Svět IT vyžaduje neustálé řešení složitých problémů a hledání řešení na míru. Bez ohledu na to, zda se jedná o zavádění systémů, migraci nebo technologický vývoj, je to náročný svět. To platí obecně, ale zejména u společnosti weba. Naše IT infrastruktura je mnohovrstevnatým pracovním prostředím, protože mimořádně velké množství softwarových řešení bylo upraveno v rámci vývojových partnerství speciálně pro společnost weba. Naše společnost se však neustále mění: optimalizují se procesy a přizpůsobují pracovní postupy. Tyto změny je třeba neustále integrovat do našeho softwaru.

Každý den však také nabízí nové příležitosti k učení. Realizace projektů a hledání řešení činí tuto práci vzrušující. IT projekty ve společnosti weba jsou různorodé a vyžadují velkou zodpovědnost, ale díky své komplexnosti a nahlédnutí do dalších oblastí nabízejí také možnosti rozvoje. IT se podílí téměř na všech odděleních, ať už jde o nastavení řídicích systémů, správu úložišť a serverů, správu telefonních systémů nebo cloudových systémů.

Sociální tým IT

Jörg rád popírá klišé, že všichni lidé z IT jsou šprti. Jeho tým ve společnosti weba je obvykle plně zastoupen na firemních a týmových akcích.

Pracovní rada

Kromě své funkce vedoucího IT je Jörg aktivní také jako člen podnikové rady a snaží se zastupovat zájmy svých kolegů. V této roli zastupuje zájmy zaměstnanců, zajišťuje dobrou pracovní atmosféru a poskytuje podporu při dotazech a problémech.

Multi-talent 

Jörg je skutečný všestranný pracovník, který se vedle své hlavní práce rád stará o nejrůznější projekty. Ať už jde o programování řídicího systému vytápění, modernizaci přístupového systému a systému čerstvého vzduchu, instalaci elektronických dobíjecích stanic nebo integraci nových společností a podporu při plánování budov - Jörg se každého projektu ujímá s nadšením. Díky své všestrannosti a technickým znalostem je nepostradatelným členem týmu společnosti weba.

Rodinný příslušník a dobrodruh

Jörgův flexibilní rozvrh mu umožňuje skloubit pracovní a rodinný život. To je obzvláště důležité, protože Jörg i jeho manželka pracují na plný úvazek, přestože mají tři syny. Ve volném čase tráví Jörg s rodinou hodně času cestováním, ať už jde o výlety na kole, túry po horách, krátké výlety nebo cesty do vzdálených míst.

Rady pro mladé lidi

Jörg radí mladým lidem, aby se poohlédli po oboru s potenciálem růstu a zohlednili svou osobnost. Ti, kteří rádi něco mění a chtějí se angažovat, by si měli vybírat firmy, které nabízejí tvůrčí svobodu a odpovědnost. Důležité je také dokončit to, co jste začali, ať už jde o titul nebo učňovskou přípravu.

Zaměstnavatel