Úspěšnost při pracovním pohovoru: příprava a realizace

Zvládli jste to! Váš životopis zaujal a byli jste pozváni na pohovor. Nyní však začíná ta opravdu vzrušující část: jak se na pohovor co nejlépe připravit a jak ho úspěšně vést? Zde jsou naše nejlepší tipy, které vám pomohou zazářit na příštím pracovním pohovoru.

Obsah

1. Jak se mám na pohovor připravit?
  2. Na co musím při pohovoru pamatovat?
  3. Co musím udělat po pracovním pohovoru?

Jak se mám na pohovor připravit?

Pozvání na pohovor je jasným znamením, že Vaše odborná kvalifikace a předchozí pracovní zkušenosti byly přijaty pozitivně. Během pohovoru může být nutné podrobněji ověřit konkrétní dovednosti nebo znalosti. V této fázi přijímacího řízení však nejsou důležité pouze Vaše odborné znalosti. Nejdůležitější je nyní to, jak působíte jako osobnost a zda máte potřebnou motivaci a nadšení pro inzerovanou pozici.

Tipy pro přípravu na pracovní pohovor
+ Proveďte důkladný průzkum společnosti.
+ Pečlivě se seznamte s inzerátem.
+ Pečlivě si naplánujte cestu, abyste přišli včas.
+ Shromážděte si informace o osobě, která vede pohovor.
+ Nacvičte si typické otázky při pohovoru.
+ Zvolte si správné oblečení.
+ Připravte si stručné sebepředstavení.

Výzkum je základem všeho.

Než se vrhnete na pohovor, měli byste si o společnosti a pozici, o kterou se ucházíte, zjistit co nejvíce informací. Navštivte webové stránky společnosti, přečtěte si nejnovější zpravodajské články a prohlédněte si její kanály na sociálních sítích. Důležité informace si poznamenejte a promyslete, jak je můžete při pohovoru použít, abyste ukázali svůj zájem a připravenost.

Na webových stránkách společnosti si zjistěte informace o jejím poslání, vizi, hodnotách a historii. Přečtěte si nejnovější novinové články a tiskové zprávy, abyste měli přehled o nejnovějším vývoji a úspěších. Prohlédněte si jejich profily na sociálních sítích, abyste získali přehled o firemní kultuře. Zjistěte si informace o oboru, současných trendech a výzvách, abyste mohli během pohovoru přispět hlubokými znalostmi. Prozkoumejte nejdůležitější produkty a služby společnosti a podívejte se na profily účastníků pohovoru na síti LinkedIn, abyste zjistili jejich profesní zázemí a společné zájmy.

Porozumění inzerátu

Znovu si pečlivě přečtěte inzerát a ujasněte si, které dovednosti a zkušenosti jsou obzvláště žádané. Připravte si příklady ze svého dosavadního profesního života, které ukazují, že tyto požadavky splňujete. Promyslete si také otázky týkající se dané pracovní pozice, které můžete při pohovoru položit. Dáte tím najevo, že jste si danou pozici důkladně prozkoumali.

Na pohovor si přineste všechny potřebné dokumenty (životopis, reference, portfolio).

Naplánujte si cestu

Cestu si pečlivě naplánujte. Zkontrolujte trasu a možné dopravní prostředky a zohledněte možné dopravní zácpy nebo zpoždění veřejné dopravy. Počítejte s dostatečnou časovou rezervou pro případ nepředvídaných událostí. Je lepší dorazit o něco dříve a využít čas k tomu, abyste se sebrali. Pokud se i přes pečlivé plánování z jakéhokoli důvodu opozdíte, vždy o tom včas informujte kontaktní osobu.

Znát svou kontaktní osobu

Zjistěte si, kdo jsou vaše kontaktní osoby, a poznamenejte si jejich jména a funkce. Prokážete tím zájem a respekt. Podívejte se také na profily osob, se kterými budete vést rozhovor, na síti LinkedIn, abyste získali přehled o jejich profesním zázemí a případných společných zájmech.

Nacvičte si pracovní pohovor

Nacvičte si pohovor s přáteli nebo rodinou a přehrajte si typické otázky a odpovědi. Pomůže to snížit nervozitu a působit sebejistěji. Nacvičujte před zrcadlem, abyste mohli sledovat řeč těla a mimiku a v případě potřeby ji vylepšit.

Často kladené otázky při pracovním pohovoru
1. Ř
ekněte nám něco o sobě.
2. Proč chcete pracovat právě u nás?
3. Kde se vidíte za pět let?
4. Jaké jsou Vaše silné a slabé stránky?
5. Proč jste opustil/a své poslední zaměstnání?
6. Co víte o naší společnosti?
7. Jak se vyrovnáváte se stresem?
8. Co bylo Vaším největším profesním úspěchem?
9. Jak se Vám pracuje v týmu?
10. Co očekáváte od svého budoucího zaměstnavatele?

Odpovědi na tyto otázky si procvičte, ale neučte se je nazpaměť. Vaše odpovědi by měly znít přirozeně a autenticky. Vymyslete si také příklady, kterými svá tvrzení podpoříte.

Oblečení

Džíny nebo oblek? Správný dress code může mít zásadní význam. Abyste si mohli vybrat správný dress code pro pohovor, je dobré prozkoumat společnost a její kulturu. Podívejte se na stránku "O nás" a na profily společnosti na sociálních sítích, abyste získali představu o dress code. Pokud si nejste jisti, platí pravidlo: je lepší být oblečen trochu nadměrně než nedostatečně. Vaše oblečení by mělo být vždy čisté a upravené. Volte decentní barvy a vybírejte doplňky, které zdůrazní váš outfit, aniž by od něj odváděly pozornost. Vybírejte také oblečení, ve kterém se cítíte pohodlně, abyste působili sebevědomě a uvolněně.

+ Zjistěte si informace o firemním oblékání.
+ Oblečte se vhodně a profesionálně, ale zároveň se v oblečení ciťte pohodlně.
+ Dbejte na to, abyste se oblékali upraveně a měli upravený vzhled.
+ Je lepší být oblečen příliš než nedostatečně.

Na co je třeba při pohovoru pamatovat?

Tipy pro úspěšnou konverzaci
+ Udržujte oční kontakt a usmívejte se.
+ Buďte sebevědomí, ale ne arogantní.
+ Buďte autentičtí a nic nepředstírejte.
+ Aktivně naslouchejte a pokládejte otázky.
+ Používejte konkrétní příklady na podporu svých tvrzení.
+ Zachovejte klid a rozvahu, i když se Vás ptají na obtížné otázky.
+ Projevte nadšení pro pozici a společnost.
+ Připravte si vlastní otázky.

Věnujte pozornost řeči těla a chování.

Vaše vystupování ve firmě dělá první dojem na Vaše potenciální pracovní okolí a vy samozřejmě chcete působit pozitivním dojmem. Řeč Vašeho těla přitom hraje významnou roli. Dbejte na pevný stisk ruky, udržujte oční kontakt a působte otevřeně a přátelsky. Seďte rovně a vyhněte se nervóznímu pohrávání si s rukama. Ke každému se chovejte s respektem. Úsměv dělá divy a ukazuje sebevědomí.

Buďte sebevědomí

První krok jste již udělali a byli jste pozváni na pohovor. To znamená, že Váš životopis a dokumenty k žádosti byly přesvědčivé. Není proto důvod k ostychu nebo pochybnostem o sobě samém. Buďte sebevědomí a ukažte se ze své nejlepší stránky. Dejte si však pozor, abyste nepůsobili arogantně. Vzpřímený postoj a pevný stisk ruky vyjadřují sebedůvěru.

Buďte upřímní a autentičtí

Personalisté rychle poznají, když někdo něco předstírá. Otevřeně hovořte o svých zkušenostech, silných a slabých stránkách - to ukazuje sebedůvěru a schopnost reflexe. Používejte vlastní slova a mluvte o svých skutečných motivacích a zájmech. Buďte autentičtí a na všechny otázky odpovídejte upřímně, protože předstírat je zbytečné - pravda vždy vyjde najevo.

Buďte konkrétní

Vyvarujte se frází a neurčitých odpovědí. Pozorně poslouchejte, na co se Vás tazatel ptá, a odpovídejte přesně a přímo. Snažte se pochopit záměr otázek, abyste na ně mohli přesně odpovědět.

Při stresujících otázkách zachovejte klid

Někteří tazatelé záměrně kladou stresující otázky, aby zjistili, jak reagujete pod tlakem. Zůstaňte klidní a chvíli přemýšlejte, než odpovíte. Ukažte, že si dokážete zachovat chladnou hlavu i v obtížných situacích.

Tipy proti nervozitě
+ Zhluboka se nadechněte a uvolněte se.
+ Pozitivní vizualizace rozhovoru.
+ Dobrá příprava zajišťuje jistotu.
+ Seďte rovně a udržujte oční kontakt.
+ Dělejte si krátké přestávky na přemýšlení.

Projevte nadšení

Ukažte své nadšení pro danou pozici a společnost tím, že uvedete konkrétní příklady, proč byste chtěli pracovat právě v této společnosti a co Vás na této pozici obzvláště oslovuje. Zdůrazněte, jak se Vaše hodnoty a cíle shodují s hodnotami a cíli společnosti, a popište, jak můžete pozitivně přispět.

Položte vlastní otázky

Ke konci pohovoru budete mít často příležitost položit vlastní otázky. Využijte této příležitosti! Ptejte se na další kroky v procesu podávání přihlášek, na strukturu týmu nebo na projekty, na kterých budete pracovat. Dobré otázky ukazují váš zájem a motivaci.

Vlastní otázky pro zaměstnavatele
1. Jak vypadá typický pracovní den na této pozici?
2. Jaké výzvy mohu očekávat během prvních šesti měsíců?
3. Jak je organizována struktura týmu?
4. Jaké nabízíte možnosti školení?
5. Jak se bude měřit úspěch na této pozici?
6. Jaký software nebo nástroje se zde převážně používají?
7. Existuje flexibilní pracovní doba nebo možnost home office?
8. Jaké jsou další kroky po tomto pohovoru?
9. Jak vypadá proces uvádění do zaměstnání?
10. Č
eho si na práci v této společnosti nejvíce ceníte?

Co musím udělat po pracovním pohovoru?

Následná opatření

Po pohovoru byste měli tazateli neprodleně poděkovat e-mailem. Stručně uveďte, že jste pohovor hodnotili velmi pozitivně a že máte o danou pozici stále velký zájem. Zanecháte tak dobrý dojem a ukážete, že jste profesionální a máte zájem.

Pracovní pohovor může být stresující záležitostí, ale se správnou přípravou a sebevědomým vystupováním můžete zabodovat. Ukažte, že jste si společnost a pozici důkladně prozkoumali, buďte autentičtí a zachovejte klid, i když se situace zkomplikuje. Budeme Vám držet palce při dalším pracovním pohovoru!

Zaměstnavatel